DEČJA NEDELJA

Početak oktobra, početak jeseni uvek povezujemo sa jednom od najradosnijih nedelja u školskoj godini – sa Dečjom nedeljom. Đački parlament bio je zadužen za ovogodišnji koncept programa, a učenici su imali raznolik sadržaj aktivnosti. Dečja nedelja pod sloganom “Dete je dete da ga volite i razumete” protekla je  u znaku dečje radosti, takmičenja, debata i druženja.

Prvi dan Dečje nedelje

U zdravom telu-zdrav duh

Učenici mlađih razreda proverili su svoje sposobnosti  na poligonu spretnosti.  Predstavnici učeničkog parlamenta,  u saradnji sa učiteljicama,  potrudili su se da osmisle zanimljiv sadržaj poligona.  Svi učenici su  uspešno prošli kroz ceo poligon.  Radost i oduševljenje nisu izostali  nakon uspešno savladanih prepreka.

Drugi dan Dečje nedelje 

Tribina pod nazivom „Ko su naši uzori”

Temu su izabrali učenici Đačkog parlamenta u dogovoru sa svojim drugarima. Voditeljke su bile Kristina Avramov i Marija Knežević, dok je Slavica, pedagog, bila moderator tribine. Voditeljke su bile dobro pripremljene za razgovor i diskusiju sa učenicima. Hteli smo da čujemo kome se naši učenici dive, koga prate i slušaju, koga gledaju, oponašaju, ne vole ili obožavaju. Da provere sa ostalim drugarima da li su ti uzori zaista vredni praćenja i lajkovanja.

Smatramo da je to vrlo bitna tema o kojoj  treba razgovarati, ako ne u školi, onda u porodici, jer dobri ili loši uzori oblikuju decu, a kasnije i ljude.

Treći dan 

Sportski dan

Uz pomoć nastavnice Svetlane, u ulozi sportskog sudije, formirani su timovi za košarku.

Šest timova se borilo za prvo mesto. Svi učesnici su pokazali izuzetnu srčanost na terenu i želju za pobedom, ali ovog puta prva tri mesta osvojili su:

Prvo mesto- Stefan Vojvodić, David Tomaš, Matija Radić i Milan Samardžić (8.razred) Drugo mesto- Milica Mandić, Maša Grubišić, Ilijana Labus i Marija Knežević (8.razred

Treće mesto- Nikola Galović, Strahinja Banč, Vanja Marčetić i Stefan Majstorović (7.razred)

Nakon košarke, za kojom je ipak vladalo veće interesovanje, odigrano je i par partija stonog tenisa.

Do finala su stigli nastavnik Gojko Ševar i sedmakinja Ivana Župunski, iako su oboje bili odlični, pobedu je odneo nastavnik.

Naš najdraži dan tokom Dečje nedelje

Prijem prvaka u Dečiji savez

Nešto kasnije nego što je uobičajeno, ali iz opravdanih razloga vezanih za epidemiju kovid 19, u petak, 26. novembra 2021.godine, održana je svečana  priredba u čast đaka prvaka, kojoj su prisustvovali roditelji ovi h učenika, učenici 2.- 4. razreda i učiteljice. Program je bio šarolik, te su se kroz glumu, pesmu, igru, folklor, recitovanje, pevanje na engleskom jeziku, predstavili brojni učesnici. 

Naši ovogodišnji prvačići, bili su ljupki i sigurni u izvodjenju svog prigodnog programa, a svoju dobrodošlicu su im iskazali i  učenici 2.,3. 4. i 5. razreda, kao i stariji osnovci.

Članovi folklorne sekcije KUD „Ilija Preradović“ iz Banatskog Karađorđeva bili su živopisni u prelepim narodnim nošnjama Like i Banata. Folkloraši su imali želju i da nečemu nauče svoje male drugare, pa su ih pozvali na scenu, uputili u korake i zajedno sa njima odigrali igru uz poznatu pesmu „Dunje ranke“.

 

 

Poslednji dan Dečje nedelje

 Kviz znanja “Klikeraši” 

Kroz različite igre znanja, brzine, zapažanja, opšte kulture učenici su pokazali veoma dobro znanje. Publika je navijala za svoje favorite i podržavala takmičare gromkim aplauzom. Na kraju, pobedu su odneli Šarančići, koji su bili odlični u asocijacijama!

U žiriju su bile Marija Knežević, pedagog Slavica Stojanov i nastavnica Leta Majstorović, dok su voditeljke kviza bile su Milica, Ilijana i Maša, koje su se potrudile da kviz protekne u najboljem redu.

Ekipu Šarančića činili su Milena, Vukašin, Nikola i Dušan, dok su u ekipi Prepelica bili Nada, Matija, Rade i David.

Iako je ovogodišnja Dečja nedelja završena, mi ćemo se truditi da u narednom periodu zajedno sa Đačkim parlamentom, organizujemo još zanimljivih aktivnosti koje će razvijati takmičarski duh, istraživanje i maštu.

PRIMENA VRŠNJČКE EDUКACIJE КROZ TIMSКU NASTAVU

Održani timski čas iz biologije i geografije sa temom primene vršnjačke edukacije posredstvom prezentacije učenice osmog razreda Marije Кnežević, lep je primer ove inovativne tehnike saznavanja. Času su prisustvovali učenici sedmog i osmog razreda, a prezentacija je sadržala rezultate istraživačkog rada i uopšte Marijino iskustvo boravka u Istraživačkom centru Petnica. Letnja škola istraživačkog rada održala se početkom septembra, kada je naša Marija imala priliku da se bavi naučno-istraživačkim radom iz oblasti biologije i geografije. Na veoma kreativno osmišljen način, Marija je vršnjacima pružila priliku da uživaju, nešto novo nauče i prošire postojeća znanja iz biologije i geologije (tema klizišta), odnosno geografije. Učenici su bili podstaknuti da se uključe i razvijaju diskusiju, ali i da iduće godine i sami postanu deo istraživačkog projekta u Petnici.

 

 

USPEŠNO UČEŠĆE U PROJEКTU “ZELENIJE I ČISTIJE ŠКOLE 2020/21.”

Naše već tradicionalno učešće u ekološkom projektu  “Zelenije i čistije škole”, ove godine okončano je uzbudljivim I veoma lepo isplaniranim izletom, koji je realizovan 23. septembra. Učenici su najpre prisustvovali edukativnim radionicama u Sremskim Кarlovcima, zatim su uživali u plovidbi Dunavom, u poseti Fruškoj gori i Stražilovu. Naši predstavnici iz sve tri škole usvajali su nova znanja o zaštiti životne sredine kroz druženje i pažljivo osmišljene sadržaje. Za prezentaciju kulturnoistorijskih znamenitosti sremačkog kraja bio je zadužen Ekološki centar “Radulovački”. Učenici su sa izleta poneli najprijatnije utiske i trajna saznanja.

 

 

OBELEŽAVANJE DANA ŠКOLE  

Poštujući trenutne epidemiološke preporuke, Dan škole proslavili smo skromno, u prijatnoj, gotovo familijarnoj atmosferi.

Naime, praznovanju 12. septembra, koji čuva sećanje na herojsku prošlost Banatskog Кarađorđeva, pridružili smo i osvrt na stogodišnjicu naseljavanja. Iskoristili smo priliku da pogledamo dokumentarni film “Preko mora do Кarađorđeva” i inspirisani njime podsetili se ključnih događaja mesne istorije.

Školski život je uvek bio tesno povezan sa životom u Кarađorđevu uopšte, pa smo s tim u vezi podsetili naše učenike na dugu tradiciju obrazovanja koje je iznedrilo impozantan broj akademskih građana. Podstaknuli smo ih da budu ponosni naslednici svojih učenih i junačkih predaka.

Drugi deo ove prigode posvetili smo liku, izumima i interesantnim detaljima iz života Nikole Tesle, a posredstvom prezentacija koje su koncipirale učenice sedmog i osmog razreda. Sve vreme proslave trajao je jedan živi dijalog, da bi interakcija,na kraju, doživela svoj puni doživljaj u kvizu i asocijacijama, u kojima su učenici s velikom radoznalošću učestvovali.

Želimo vam nasmejani i poletni početak – DOBRO DOŠLI PRVACI!

Svakog prvog septembra, najnestrpljiviji u redovima učenika ispred škole, zasigurno su prvaci. Nakon pozdravne reči direktorke škole I intoniranja nacionalne himne, mališani su fotografijama ovekovečili svoj prvi dan u školi.

Potom ih je u toplini svoje učionice dočekalo nasmejano lice učiteljice Milene Jarić. Školsko zvono označilo je da su njihovi školski dani počeli da odmiču, a osmesi na licima prvaka obećavali su da će odmicati veoma razdragano.

Takođe, odmah na početku školske godine, skupa su sticanjem novih znanja i veština, usledilo je predavanje o bezbednosti dece u saobraćaju, koje već tradicionalno sprovode Crveni krst Žitište, Policijska stanica Žitište i Savet za bezbednost saobraćaja opštine Žitište. Rukovođeni adekvatnim edukativnim materijalom i obukom, naši najmlađi učili su i primenjivali kako da budu što bezbedniji na putu od kuće do škole.

I na kraju, da školstvo u našoj opštini uživa veliku podršku vlasti, potvrdila je i srdačna poseta predsednika Opštine Žitište našim prvacima. Tom prilikom mališanima je poklonjena pažnja kroz kratko druženje i upoznavanje, a zatim su im uručeni i vredni pokloni dobrodošlice u novo životno poglavlje, tako važno svakom detetu.

Delimo radost ovako lepog gesta i želimo našoj maloj družini mnogo uspeha!