I ove godine smo učestvovali na “Pesničkoj štafeti”

 

Na tradicionalnoj Pesničkoj štafeti, koja svake godine okupi darovite učenike našeg okruga, Predrag Glušac osvojio je treće mesto u kategoriji starijih učenika.                                                                    
47. Štafetu obeležio je veliki broj pesama, čak 1500, od kojih je 165 ušlo u uži izbor, da bi na kraju, u samom finalu, nagrađeno 12 najboljih. 
Tmurno nebo ispred Gradske biblioteke u Zrenjaninu, razvedrio je dečji smeh, iskreni stihovi i ovogodišnja pesnikinja Nikoleta Novak.

Nadamo se da će naši učenici nastaviti da neguju kreativno pisanje i ljubav prema svom jeziku!

Literarni konkurs u organizaciji biblioteke “Branko Radičević” u Žitištu

 

 

U dvorištu biblioteke u Žitištu bio upriličen prijem i dodela nagrada za najbolje mlade pesnike i pisce okruga. Biblioteka „Branko Radičević” je i ove godine organizovala konkurs za učenike koji vole da pišu, maštaju i stvaraju.
Nada Galović osvojila je treće mesto u kategoriji proznih radova višeg uzrasta, sa svojim radom „Proleće”, dok je Marija Knežević osvojila prvo mesto sa svojom pesmom „Razmišljam”.

Čestitamo, samo tako nastavite!

Ugledni časovi iz biologije / Primena IKT

Nastava na daljinu u otežanim uslovima rada škole usled pandemije kovid 19 redukovala je komunikaciju izmedju učenika i nastavnika, ali je donela i nešto dobro, a to su bolje digitalne kompetencije nastavnika i učenika. U toku šk.2020/21. godine, na tom polju smo prilično napredovali. Teško je sada zamisliti rad nastavnika i učenika bez savremenih IKT sredstava, pa su pojedini nastavnici sa učenicima zamenili uloge.Kreirali su časove koji će biti svojevrsna vršnjačka edukacija, u kojoj učenik izvodi nastavu učenicima, svojim vršnjacima.Jedan od takvih primera je nastava biologije. Učenici na časovima biologije primenjuju,savremene informacione tehnologije, samostalno pripremajući ppt prezentacije lekcija uz korišćenje raznovrsnih digitalnih alata (za izradu testova, animacija i sl.). U ulozi nastavnika su tokom celog časa, prezentuju, postavljaju pitanja učenicima u odeljenju, prave rezimee gradiva, kao i kratke testove za proveru ostvarenosti ishoda.Uloga nastavnika je da predavača prati i usmerava tokom pripremanja i izvođenja časa. Na ovaj način djaci se uče  didaktičko-metodičkim veštinama, ali i svrsishodnoj upotrebi IKT u nastavi.Čas je zanimljiviji,kreativniji, podstiče vršnjačko učenje, saradnju i interakciju.

Po mišljenju učenika, ovakav vid nastave daje bolje rezultate na testovima znanja i veština.

Najviše predavačkog iskustva i najviše ovako osmišljenih časova ima učenica 7/1 razreda Marija Knežević, koja i sama veoma radoznala i preduzimljiva,osim toga što je izuzetan djak, nalazi vreme i za ovaj, veoma zahtevan posao. Sa lakoćom i uživanjem kreira časove sa primenom IKT, jer dobro poznaje svoje drugare, njihova interesovanja i nivo znanja, poseduje  talenat za prenošenje znanja, kao i informatičke veštine. Sa njenih časova svi izlaze nasmejani i zadovoljni. I svako je bio aktivan i nešto naučio.

Valentina Savić, nastavnik biologije i Slavica Stojanov, školski pedagog

Ponovo nas je posetio g. Džon Kapelo

Dugogodišnji prijatelj naše škole g.Džon Kapelo, penzionisani potpukovnik vazduhoplovstva, koji je do odlaska u penziju radio u američkoj Ambasadi u Beogradu, i ove godine je posetio Banatsko Karađorđevo te učenike naše škole obradovao vrednim poklonima. Školska biblioteka je tako postala bogatija knjigama na engleskom jeziku, koje ćemo koristiti za realizaciju časova obogaćenog jednosmenskog rada, kao i u redovnoj nastavi.

Gospodin Džon Kapelo je predsednik fondacije Haljard. Inače, u vojnoj operaciji ovog naziva, od avgusta 1944. do februara 1945. godine, sa improvizovane piste u Pranjanima kod Gornjeg Milanovca, oko 600 vazduhoplovaca je prebačeno u američke baze u Italiji. Mi se ovim putem zahvaljujemo se našom počasnom gostu, koji je kao diplomata posetio dosta mesta u Srbiji i uz pomoć pomenute fondacije nastoji da svet sazna što više o periodu iz Drugog svetskog rata kada su Srbi spasili stotine američkih pilota.

osnikolatesla_fondacija_haljard

Humanitarna akcija Nurdor

 

 

Naša škola se još jednom odazvala humanitarnoj akciji, koju je pokrenula nastavnica biologije Valentina Savić, a u svrhu poboljšanja uslova lečenja i života dece obolele od raka. Simbolično smo pružili podršku Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka “NURDOR”, čime smo ukazali na potrebu zajedništva u teškim trenutcima, brige za obolelu za decu, stvaranja empatije nastojeći da ukažemo da se teške životne situacije mogu prevazići uz razumevanje i međusobnu pomoć.

 

 

 

Zauzvrat, naši učenici su dobili tri vrste biorazgradljive olovke, koje na vrhu imaju seme bosiljka, nane i lavande.Gledajući kako rastu biljke, bogatimo svoja znanja o pravim životnim vrednostima.

Zajednici zajedno 2020

Ovom prilikom vas obaveštavamo da је 2020. godini naša škola učestvovala na konkursu „Zajednici zajedno“ koji kompanija NIS sprovodi u okviru svog društveno odgovornog poslovanja, na kojem smo podržani sa projektom „Digitalna nastavna sredstva – digitalizovani nastavni proces“. Kompanija NIS je kroz ovaj konkurs sredstva usmerila na oblast obrazovanja – digitalizacija nastavnog procesa i unapređenje bezbednosno-informacionih sistema u obrazovnim ustanovamaProjektom su poboljšani uslovi rada u našoj školi i učenicima omogućeno lakše usvajaje novih znanja i učestvovanje u kreiranju nastavnog procesa. Primenom najsavremenijih digitalnih sredstava zadovoljena je i potreba održavanja online nastave, a takođe je olakšana i realizacija obogaćenog jednosmenskog rada. Sva dobijena oprema je raspoređena po školama, a u narednom periodu ćemo vas slikom provesti kroz konkretne primere sa časova realizovanih uz pomoć novih digitalizovanih nastavnih sredstava. Zahvaljujemo na podršci kompaniji NIS koja je prepoznala potrebu za savremenim tendencijama u obrazovanju i omogućila nam da, i u ovim otežanim uslovima rada, unapređujemo znanje učenika, kao i rad nastavnika.

Obogaćen jednosmenski rad

Od ove školske godine 2020-21.škola je ušla u projekat obogaćenog jednosmenskog rada. U skladu sa raspoloživim resursima i nastavničkim kadrom, ponudili smo učenicima niz zanimljivih aktivnosti.U zavisnosti od interesovanja,deca imaju mogućnost da se opredele za određenu aktivnost i provedu vreme u školi van okvira redovne nastave. U toku prvog polugodišta učenici su pokazali izuzetno interesovanje za rad i aktivno su učestvovali u realizaciji predviđenog plana radionica. Aktivnosti i njihova realizacija su bile usklađene sa nastavom organizovanom u posebnim uslovima te se jedan deo aktivnosti odvijao u školi, a dugi deo onlajn. U drugom polugodištu nastavljamo sa planiranim aktivnostima.

Obogaćen jednosmenski rad se realizuje u matičnoj školi u Banataskom Karađorđevu i u IO u Česteregu.

Nastavnici koji su zaduženi za ovaj projekat su:
Jelena Mandić– Likovna radionica
Sonja Kajtes– Zajednici zajedno
Leta Majstorović– Moja škola-moja pozornica
Vanesa Stepanović– Engleski iz drugog ugla
Valentina Momirov– Za čistiju i zeleniju školu
Grozdana Janješ– Veće znanje,naprednije imanje
Aleksandar Ludoški, Marija Šavija– Matematika nije bauk
Snežana Vojnović– Likovna reciklarnica
Tijana Munćan– Pretočimo reči u sliku
Gojko Ševar– Emocija kroz muziku                                                                                                                                                                                                                                                 

Oktobar 2020.godine

 

Direktor škole,  Nataša Knežević : ” Deci je potreban ovakav vid projektne aktivnosti sa ciljem podizanja nivoa svesti i razvijanja odgovornosti po pitanju očuvanja i unapređenja životne sredine. Ujedno smo uočili problem i potrebu da se posredstvom sadnje određenih vrsta sadnica prostor ispred ulaza škole fizički odvoji od saobraćajnog puta koji se nalazi u neposrednoj blizini škole u Banatskom Karađorđevu, kao i da se u školi u Česteregu, stara i oronula kuća koja se graniči sa školskim dvorištem, fizički odvoji određenim sadnicama”.

 

Projekat “Da se lakše diše – Posadi prvo svoje drvo”, je finansiran od strane ZREPOK-a iz Zrenjanina. Nosilac projekta je udruženje „Centar za razvoj mladih opštine Nova Crnja“, a partnerska organizacija je OŠ „Nikola Tesla“ iz Banatskog Karađorđeva. Projekat je realizovan u oktobru 2020. godine, a budžet predviđen za realizaciju projekta je iznosio 30.750,00 dinara. U okviru projekta „Da se lakše diše – Posadi prvo svoje drvo”, realizovan  je niz projektnih aktivnosti kao i međuopštinska saradnja između udruženja građana „Centar za razvoj mladih opštine Nova Crnja“ sa teritorije opštine Nova Crnja i OŠ „Nikola Tesla“ iz Banatskog Karađorđeva i izdvojenog odeljenja iz Česterega, sa teritorije opštine Žitište.

Sadnju su izvršila deca uzrasta od 5 do 8 razreda iz obe već pomenute škole i to na dve lokacije.U toku same sadnje, deca su informisana i edukovana po pitanju sadnje, održavanja i značaja očuvanja i unapređenja životne sredine. Posađeno je ukupno 50 sadnica  drveća, ukrasnog žbunja i tuja. Posađeno je 10 Crvenolisnih ukrasnih jabuka, 10 Smaragd tuja i 30 sadnica Vatrenog grma-Pirokanta crvena. Deca su uživala u radionici sadnje koja je bila realizovana 12.10.2020. godine na dve lokacije u Banatskom Karađorđevu i Česteregu. Kroz ovaj projekat istakli smo značaj saradnje nevladinog i javnog sektora, kao i o značaj međuopštinske saradnje, ne samo u oblasti očuvanja i unapređenja životne sredine, već i na drugim poljima. Održivost projekta se ogleda u tome da će deca voditi računa o posađenim sadnicama tokom perioda školovanja sve do 8 razreda, a JKP će u narednom periodu pružiti svaki vid pomoći i podrške školi, kao što je i do sada.

TAKMIČENJE U SPORTSKOM RIBOLOVU

U okviru Dečje nedelje, organizovali smo i takmičenje u sportskom ribolovu između učenika matične škole iz Ban. Karađorđeva, Česterega i Torde. Domaćini iz Torde, članovi ribolovačkog društva, potrudili su se za dobru organizaciju, zajedno sa psihologom škole Ivanom Kraljem. Dan je bio kao stvoren za boravak na ribljaku, pa su uživali i takmičari i posmatrači.. U ekipnom plasmanu pobedile su obe ekipe iz Torde, dok je treće mesto pripalo ekipi Česterega. U pojedinačnoj konkurenciji devojčica, naše učenice Tamara Radunović i Milica Maljković, obe iz 8.razreda- zauzele su drugo, odnosno treće mesto.Najbolji su nagrađeni ribolovačkim priborom.

 

Pecanje u Tordi

EКО KVIZ

U okviru Dečije nedelje organizovano je takmičenje u Eko kvizu, koje se održalo na ribnjaku u Tordi u prirodnom ambijentu, okruženom vodom, životinjama iz obližnjeg domaćinstva i barskim rastinjem. Nadmetanje u znanju iz ekologije, u eko-kvizu pokazale su ekipe sve tri naše škole. Prvo mesto pripalo je ekipi iz Česterega, drugo mesto osvojile su devojčice iz Karađorđeva i treće mesto odnela je ekipa iz Torde. Kviz su organizovale nastavnice biologije Valentina Momirov i Ildika Deak, a voditelj je bila Ilijana Labus. Za našu školu su se borile učenice 7.razreda-Milica Mandić, Maša Grubišić i Marija Knežević, dok je na kraju, pobedu odnela ekipa Česterega, a našim devočicama je pripalo drugo mesto.

КАКО ЈЕ KORONA PROMENILA MOJ ŽIVOT

Petak 9. oktobar, bio je rezervisan za tribinu pod nazivom „Kako je korona promenila moj život“, a čiju temu je izabrao Učenički parlament u saradnji sa pedagogom škole Slavicom Stojanov i nastavnicom Letom Majstorović. Učesnici su iznosili svoja iskustva, dileme, probleme i strahove sa kojima su se suočavali tokom epidemije kovid 19. Šta im je korona oduzela, a šta su novo naučili, učenici su iznosili u otvorenom i iskrenom razgovoru koji je sa njima vodila članica Učeničkog parlamenta Marija Knežević, učenica 7. Razreda, uz pomoć nastavnice Lete Majstorović i pedagogice Slavice Stojanov. Zaključak tribine bio je taj da i pored toga šta nam je sve oduzela ova epidemiološka situacija, donela nam je kvalitetno provedeno vreme sa porodicom, nove hobije i veštine.

POLIGON SPRETNOSTI

Dečja nedelja počela je učešćem učenika na poligonu spretnosti. Zanimljive zadatke i sadržaj poligona osmislili su predstavnici učeničkog parlamenta, a u realizaciji aktivnosti učestvovali su učenici od prvog do četvrtog razreda. Uz pomoć i podršku učiteljica i starijih drugara, svi učenici su uspešno prošli kroz ceo poligon. Radost i zadovoljstvo zbog uspešno urađenih motoričkih zadataka nisu izostali.

PRIJEM PRVAKA U DEČJI SAVEZ

U četvrtak, 8. oktobra, naši đaci prvaci primljeni su u Dečji savez. Zbog specifične zdravstvene situacije nije bilo priredbe, koju bi im pripremili stariji drugari (do četvrtog razreda), već su nam se prvaci predstavili govoreći kratke stihove koje je pripremila njihova učiteljica Nataša Radaković. Specifični uslovi i maske na licima nisu uspeli da sakriju radost u dečjim očima i srcima. Svakom đaku prvaku dodeljen je bedž i dobrodošlica. 

ZDRAVE NAVIKE

U četvrtak, 8.oktobra, u okviru Dečije nedelje je održana i prezentacija i predavanje na temu zdravih navika učenika. Predavanju su prisustvovali učenici starijih razreda koji su imali priliku da se bolje upoznaju sa ovom, vrlo značajnom temom. Prezentaciju su osmislile Marija Knežević, Ilijana Labus i Maša Grubišić zajedno sa nastavnicom Svetlanom Perović. Predavanje je završeno slatkim darovima prirode, jabukama i bananama, koje je nastavnica obezbedila ovom prilikom.

 

 

ŠKOLSKI BIOSKOP PONOVO RADI -Humanitarna akcija za Lanu

U okviru projektne nastave čija je tema „Školski bioskop ponovo radi“, učenici trećeg razreda, sa svojom učiteljicom Jelenom Mandić, došli su na ideju da putem realizacije projekta sakupe sredstva za pomoć u lečenju devojčice Lane Jovanović. Učenici su osmislili ulaznice za bioskop koje im je učiteljica štampala. U dogovoru sa učiteljicama Natašom Radaković, Sonjom Kajtes i Milenom Jarić koje su rado prihvatile učešće u projektu sa svojim odeljenjima, ulaznice su podeljene svim učenicima. Cena ulaznice nije bila određena, već su učenici prema svojim mogućnostima donosili novac. Sav novac od ulaznica uplaćen je na dinarski račun Humanitarne fondacije „Budi human – Aleksandar Šapić“, za Lanu.U velikoj fiskulturnoj sali, u sklopu naše škole, pomoću video-bima i laptopa, napravili smo naš mali bioskop i gledali crtani film „Kiriku“. Film koji govori o hrabrom, smelom i mudrom dečaku iz afričkog plemena zainteresovano su pratili svi učenici. Želja nam je da Lana pobedi sve prepreke, baš kao što je to uspeo i glavni junak ovog crtanog filma.

JESENJA ŠKOLA – “Pomoć nam je u krvi”

Kao nagradu za zalaganje tokom pandemije Korona virusa i učešće na konkursu „Krv život znači“ Crveni krst Žitište u saradnji sa Crvenim krstom Vojvodine je organizovao „Jesenju školu – Pomoć nam je u krvi“ u odmaralištu na Vršačkom bregu. Ovu petodnevnu obuku su pohađale učenice viših razreda iz škola u Česteregu i Banatskom Karađorđevu Ana Ribić, Marija Knežević, Jelena Jekić i Milica Mandić. Program škole je uključivao je razna edukativna predavanja („Borba protiv trgovine ljudima“ , „Pubertet“, „Prva pomoć“ , „Zdravlje“…), šetnje šumom, obilazak Vršačke kule, kreativne radionice… Učešće na konkursu  omogućili su Dragan Pušara, predsednik Crvenog krsta Opštine Žitište i nastavnica biologije, Valentina Momirov.

 

ZAŠTITIMO DECU U SAOBRAĆAJU

 

Svake školske godine, krajem septembra meseca, predstavnici Crvenog krsta Opštine Žitište dođu u posetu našim prvacima.

I ove godine, 24. septembra, predstavnik Crvenog krsta, Dragan Pušara, posetio je našu školu i razgovarao sa đacima prvacima o bezbednom ponašanju u saobraćaju i čuvanju zdravlja. Nakon predavanja, đacima su uručeni prigodni pokloni. Zahvaljujemo se Crvenom krstu na uspešnoj, višegodišnjoj saradnji.

AKCIJA „ČEP ZA HENDIKEP“ 

Naši učenici su i ove godine dali svoj doprinos u prikupljanju plastičnih čepova. Sakupljanje plastičnih čepova je ideja nastala u zrenjaninskom Udruženju paraplegičara Banata (UPB) još 2012. godine. Nastali su kao neformalna grupa, a kasnije preimenovali udruženje sa „PIONIR“ u „ČEP ZA HENDIKEP“. Udruženje se bavi sakupljanjem svih vrsta plastičnih čepova za reciklažu i na taj način obezbeđuje novčana sredstva za kupovinu ortopedskih pomagala za osobe sa invaliditetom na teritoriji Republike Srbije.

Ponosni smo na naše učenike koji rado prihvataju sve akcije koje imaju cilj da pomognu ljudima u nevolji.

 AKCIJA “PRIKUPLjANjE           STARE HARTIJE”

I ove godine smo počeli sa akcijom prikupljanja papirne i kartonske ambalaže za reciklažu.

Ova akcija će trajati cele školske godiine.

PRVI ŠKOLSKI DAN POD MASKAMA

Briga za očuvanje zdravlja u jeku pandemije korona virusa, ali i dobro raspoloženje, osmesi ispod maski, sjaj u očima, pokloni i optimizam, obeležii su prvi dan nove školske godine za prvake, njihove roditelje i učiteljicu prvog razreda, Natašu Radaković.

Prvi školski dan željno su očekivali i učenici petog razreda. Upoznali su svog odeljenjskog starešinu Letu Majstorović i nastavnike sa kojima će se družiti ove školske godine. Radoznali, raspoloženi i željni novih saznanja izneli su pozitivne utiske nakon prvog školskog dana. Okolnosti su malo neuobičajene, ali radost zbog novog početka nije izostala.

Želimo srećnu i uspešnu novu školsku godinu svim učenicima, roditeljima, nastavnicima i radnicima naše škole!